Visit my photography website:

Visit my photography website: www.annagrovephotography.com

Saturday, August 10, 2013

Arches National Park, Utah

Negyedik nap az Arches Nemzeti Park volt napirenden. Mint ahogy azt az elozo bejegyzesben irtam (a bejegyzes vegen) mi mar hajnali haromkor keltunk aznap napfelkeltet nezni es fotozni. Mire Moniekkal talalkoztunk az Arches NP vendeghaznal mi mar tobb mint 6 oraja nyomultunk :-)


Hamar kiderult hogy ujfent egy csodalatos parkban jarunk....


Hatalmas sziklak nonek ki a foldbol teljesen spontan....


Balancing Rock: korbemaszkaltuk.... jo lenne ott lenni amikor epp leesik onnan :-)


Az uttoro ahol tud segit! Megtamasztottam nehogy leessen :-)



Egy boltiv (arch) a tavolban 


Mara legfobb tervem volt a Delicate Arch megtekintese/fotozas napnyugtakor. Igenam de mit is csinaljunk addig egesz nap? Kivalasztottuk a Landscape Arch - Devil's Garden Trail - Double O Arch harmast....

Hatan voltunk de Marciek nincsenek az alabbi kepen.  Napszuras-ellenes vizes kalapokkal felszerelkezve indulasra keszen kozel 40 fokban es tuzo napsutesben... nem vagyunk normalisak!


Eloszor a Landscape Arch-hoz mentunk. Ez egy eleg konnyu ut volt tobbnyire lapos videken vezetett.

A Landscape Arch - mint a kepen is lathato - egy hosszu keskeny boltiv. Nagy valoszinuseggel mar nem sokaig lesz lathato mert barmikor ledolhet, ketteszakadhat a legvekonyabb reszen.


A Landscape Arch-tol a terv az volt hogy a Devil's Garden utvonalon turazunk egeszen a Double O Arch-hoz (Dupla O Boltiv). Amikor Rob meglatta az alabbi sziklat rogton a Landscape Arch utan ugy dontott hogy inkabb visszafordul.... (lehet hogy jo volt a megerzese?)

Mi oten viszont tovabb indultunk, egyenesen neki a sziklanak. 



Itt adta meg magat Ilonka cipoje.... de lelemenyes magyarok reven hamar orvosoltuk a bajt egy hajgumival (itt jegyzem meg hogy vegig kitartott!)


Folytattuk a felfele menetelt ki ilyen ki olyan stilusban ... teny hogy ekkor meg nagyon jo kedvunk volt :-)



Visszanezve ... Latjatok ott lent a pici embert? Onnan masztunk fel. Ez itt csak a kezdet volt. Ilyen sziklakon felfele vezetett az ut vagy masfel oran at....


Egy-ket alkalommal volt hogy lapos uton tudtunk menni par lepest.


Itt erkeztunk el a tetore.... Gyonyoru volt barmerre neztel.


Moni es Gyula :-) A szel majd lefujt minket...


Ket panorama kep onnan fontrol



Es egy video, persze kozel sem adja vissza azt amit eloben lat es atel az ember....




Aztan innen meg vagy 10 percre volt a Double O Arch de kepzeljetek en ugy kipukkantam addigra hogy itt ugy dontottem Marcival es Ilonkaval visszaindulok lefele. Ok ekkor mar lefele jottek a Double O Arch-tol. A tikkaszto hosegtol teljesen legyengultem es feltem ha elajulok ott a szikla tetejen ki cipel le onnan?  Igy Moni es Gyula tovabbindult mi harman pedig lefele. Neha nem birtam tovabb es meg kellett allni az arnyekban erot gyujteni ... persze meg felholtan is fotoztam, bar joval kevesebbet :-)

Kaktusz viraga...milyen ellentetes az egesz: tuskes szuros kaktusz lehellet finom viraggal....



Marci es Ilonka mennek elottem lefele az utolso meredek sziklan...


 Ismet a Landscape Arch... Itt mar tudtam hogy meredek resz nem jon tobb talan kierek a canyonbol elve.




Vegul csak visszaertunk valahogy a kocsihoz. Rob mar vart minket. Harom oraba telt a tura, de nagyon megviselt a nagy hosegben, foleg hogy mar hajnali 3 ota talpon voltam. Mondta Rob meg egy orat adott volna aztan riadoztatja a mentoszolgalatot. Illetve megjegyezte hogy miutan o visszaert a kocsihoz utananezett a Devil's Garden Trail-nek es kiderult hogy ez egy nagyon nehez turanak van jelolve... koszi, jo lett volna hamarabb rajonni erre :-) Azt talan mondanom sem kell hogy itt kb realizalodott bennem a teny, hogy a Delicate Arch-hoz mar nem lesz erom felmenni ......  :-(

Kb 20 perccel kesobb Moni es Gyula is befutott  cammogott :-) Mar aggodtam de szerencsere kibirtak meg ha ego voros fejjel is... Vagy tiz percig rohogtunk egymason aztan tovabb indultunk felfedezni a park mas reszeit is.

Igy jutottunk el ezekhez a 'graffitikhez' :) Tobb ilyen kobe vesett rajz lelohely is van a park teruleten, en ugy emlekszem mi a Wolfe Ranch Rock Art nevu helyen voltunk.



Aztan tovabballtunk felfedezni meg par boltivet. Az alabbinal en ugy dontottem nem szallok ki az autobol. Inkabb erot gyujtok a kovetkezohoz. Ez csak kb 10 percre volt pedig :-)


Kovetkezo allomasunk a Double Arches volt. A Double Arches kb fel km a parkolotol tobbnyire homokos, suppedos talajon.


Megeri megallni ennel a boltivnel mert nagyon szep.


Nem nagyon latszik a kepbol a boltiv merete de kb hangyanyi meretunek kepzeljetek el az embereket benne. Talan lathato is par ember alatta ha jobban megnezitek.





Ezutan Moab fele vettuk az iranyt vacsora helyet keresni. Valasztasunk a Blue Pig nevu bbq helyre esett ... es nem bantuk meg. Lanette nevezetu felszolgalo holgyike nagyszeru elmenyben reszesitette magyarorszagi vendegeinket :-)

Fincsi sult edes burgonya, pulled pork es kaposzta sali.... de finom is volt!


Ezutan sajnos itt volt az ido az elkoszonesre mivel innen ok delre, Phoenix es Vegas fele vettek az iranyt, mi pedig eszakra.... (nem ugyanabban a hotelban/varosban szalltunk meg).
 
Vettunk egy fagyit es visszamentunk a hotelba, merulni egyet a medencebe, kiaztatni a nap faradalmait.


Aztatas kozben csak az jart a fejemben hogy a Delicate Arch-hoz el kene meg menni azert, hisz ki tudja mikor jarunk megint erre. Persze egy porcikam sem kivanta mar...  Raadasul naplementekor kell odamenni es az pedig a nyakunkon volt. Ket fele ut kozul lehet egyebkent valasztani. Az egyik, amelyiket en akartam eredetileg, ami felvisz egeszen a boltihez de tobb oras es meredek (hasonlo a Devil's Garden Trail-hez). Igy arra sem idonk sem energiank nem volt mar.  A masodik ut az egy rovid ut vegig felfele de a boltitvet igy csak messzirol lehet latni....  Osszekaptuk magunkat es rohamtempoban elvezettunk a masodik opciohoz legkozelebb eso parkoloig.... utkozben persze mar lattam hogy necces lesz es nagy valoszinuseggel lekessuk azt a rovid idoszakot amikor a lemeno nap narancssarga szinre festi a hires Delicate Arch-ot.

Utkozben.... a Balancing Rock a lemeno nap fenyeben


Nyargaltunk felfele a 'kilatohoz' .... de mar akkor jottek emberek visszafele, ergo lekestuk a fenyeket. Legnagyobb meglepetesunkre egyszer csak Moniekat pillantottuk meg akik szinten mar lefele jottek :-) Gyors koszonesen kivul tobbre nem futotta mert en meg rohantam felfele hatha elcsipek valamit a latvanybol.

Sajnos mar csak erre futotta....


Ezen nagy zoom van persze.... feny es minoseg zero, de legalabb lattam. Az emberek korulotte a hosszabbik turat valasztottak :-)


Ezzel veget is ert a canyonokban toltott resze az utazasunknak. Nyaralasunk hetenek masodik fele huvosebb eghajlatu helyeken folytatodott..... stay tuned!


4 comments:

  1. Gyonyoru ez a hely, csodaszepek a fotoid ismet!

    ReplyDelete
  2. Tavasszal jobb itt mászkálni - de mindig gyönyörű.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hat igen..... jobb lett volna tavasszal menni, de igy alakult. latvanyban nem csalodtunk igy sem.

      Delete