Visit my photography website:

Visit my photography website: www.annagrovephotography.com

Friday, February 10, 2012

San Jacinto Monument es a Texas nevu hadihajo

Valamikor januarban jartunk meg a San Jacinto Monument-nel, ami kb 8-10 km-re van Houston-tol A hely arrol hires hogy Texas eme helyen vivta ki fuggetlenseget 1836. aprilis 21-en. Ma ezen a 1200 acres teruleten talalhato a San Jacinto Monument (obelix) illetve egy Texas nevre hallgato hadihajo is.

A San Jacinto Monument 567 lab magason all a harci mezo felett (magasabb mint a Washington DC-ben talalhato hiresebb tarsa), emlekezve  azon hosokre akik Texas szabadsagaert harcoltak. A Monument 1936-ban epult a gyozelem 100. evforduloja alkalmabol. Ez a vilag legmagasabb kobol keszult egyedulallo obelix-e. A Monument aljaban mukodtetik a San Jacinto Museum of History-t, amely a latogatok ele tarja a csata 400 eves multjat.


Ez a fotom bekerult a Houston Press-be...

Termeszetesen fel lehetett menni a tetejebe... onnan is keszult par foto. A Texas nevu hadihajo a kep jobb oldalan lathato)


Tovabbi kilatas


Eloterben termeszetesen olajtarolok es finomitok.... hatterben Houston (kb 8-10 km-re van)


San Jacinto Monument es az elotte elterulo vizes medence (amit a toronybol fotoztam a fentebbi kepen)



Ezutan atmentunk oda ahol a hadihajo (muzeum) volt. A Texas nevu hadihajo 1914-ben keszult el. Akkor ez a hadihajo volt a legerosebb es legosszetettebb hadieszkoz a vilagon. 1925-27 kozott felturboztak uj technikakkal majd megujult erovel szelte az oceanokat. A II. Vilaghaboru idejen mar korosnak mondhato volt a hajo, de mivel folyamatosan ujitottak rajta igy viszonylag elokeloen korosodott. Reszt vett az Eszak Afrikai haboruban (1942 Nov), a Normandiai megszallaskor (1944 jun) es a Nyugat Franciaorszagi harcoknal is (1944 aug). Ez az egyetlen jelenleg is letezo hadihajo amely az I. es II. Vilaghaboruban is szolgalt.
Ez a kepem megjelent a Houston Press-ben is:


Egy igazi rombolo!


Oszinten szolva eloszor sokalltunk a 12 dollaros fejenkenti belepo arat ... de masfel ora hajon valo idozes utan rajottunk megerte. Minden szintjere be lehetett menni, es mind korhuen tukrozte az akkori eletet egy korabeli hadihajon.


A fedelzeten Rob pozol a 'nagypuskaval" :-)



Rangosabb beosztasban levok 'lakosztalya'


Poszter az orvosi rendelo falan.... khm


Matrozok alvohelye


A hajo aljaba is betekintest nyerhettunk...


Ezen kivul lattuk a konyhat, az ebedlot, a parancsnoki irodat es szobakat, parti termet, korhazat stb... komolyan mondom mint egy kisebb varoska, volt ott minden!


Es vegezetul egy Houston latkep mar az autopalyan hazafele...

 

4 comments:

  1. A hajós képek tetszenek a legjobban. Fenyegetőnek és erősnek látszik. Valószínűleg az is volt.

    ReplyDelete
  2. Ez jó kis túra volt! Köszi az idegenvezetést! :-))

    ReplyDelete
  3. ribizli: hatalmas volt a hajo es biztos anno nagy rombolo is.

    Christine: szivesen :-)

    ReplyDelete
  4. A fiúk bepisilnének a gyönyörtől, ha látnának egy ilyet!
    Én annyira nem... de megnézném, az tény.

    ReplyDelete