Visit my photography website:

Visit my photography website: www.annagrovephotography.com

Tuesday, June 28, 2011

Washington DC metro es a frusztraciom

Oszinten szolva sosem gondoltam volna hogy visszasirom a new york-i metrot (subway), de igy van. A dc metro KIBORITO. Teny, hogy tisztabb, nem rohangal patkany a vaganyok kozott, a platformon vagy eppenseggel a metrokocsiban. Nincs szemet sem, pedig lehetne. Az emberek pedig joval kulturaltabbak....

DE! Megsem! Nem es nem. Nem szeretem a washington dc metrot! Csak par vonal van es rovidek. Nem felhasznalobaratok a megallok. Mire rajossz melyikre kellene felszallnod mar keso: vagy lekested vagy rosszra szalltal. Az ajtok hamar csukodnak. Ha netan veletlenul hozzaersz csukodas kozben akkor fennall a veszelye hogy mindenkit leszallitanak a metrorol es az uresen megy tovabb ajtohibara hivatkozva. Nosza, New York-ban ha felig kilog az ember a ket ajto kozott meg akkor is megy a metro :-)

Mint irtam nincs sok vonal de igy is sok helyen ket vonal talalkozik es megosztjak a sineket egy-egy szakaszon. Na akkor az egyik be kell varja am a masikat igy azalatt a kedves utas a fold alatt rostokol. Ha van klima meg jo is de ha nem megy epp, akkor imadkozhatsz hogy kijutsz a fold alol elve. Komolyan mondom neha mintha szaunaban lenne az ember. Persze New York-ban is megall a metro a fold alatt, de nem ilyen gyakran.

DC metro terkepe:




New York City metro terkepe:



Tobb allomas egyenesen eletveszelyes! Egy darab (egy-ember szelessegu) mozgolepcso megy fel, egy le. Slussz passz! Van egy lift is a mozgasserulteknek (es a lustabbaknak) ami sok esetben nem uzemel. Na mar ha valami tuz utne ki es tegyuk fel nagy a fust/tuz es a panik megis hogy a turoba kepzelik hogy annyi ember kimenekul a fold alol? New York-ban legalabb van tobb (es szeles!) lepcso amin annyi ember jar es fer el amennyi akar. Nem beszelve ha az alagutban ragad bent egy metro, nem tudom onnan hogy jonnek ki az emberek hisz a vonat epp hogy elfer bennuk...

Itt van peldaul a legutobbi eset (keppel illusztralva), amikor is volt valami fennakadas az en megallomnal. Megkerkeztem, mennek le a mozgolepcson, amikor is latom hogy az nem jar mert mar allnak emberek rajta. Nincs hely lemenni a platformra! Valamelyik vonatnak 'ajto problemaja' akadt...



Persze hoseg van, semmi legaramlat, az emberek nyugosek mert mennenek munkaba es nincs metro, a tomeg meg csak no... Aztan meg el kell engedni vagy 5 metrot mire fel tudsz szallni egyre... ami majd persze csiga modon megy es minden allomas kozott megall par percre, mert osszetorlodtak a vonatok. Aztan csodalkoznak ha valaki rosszul lesz a metron... Errol jut eszemben, ha meg elofordul hogy valaki rosszul van, akkor aztan leall az elet. Nemhogy leszednek az illetot a metrorol es ugy hivnanak hozza orvost... Neeeem, allitsuk meg a vonatot a megalloban, tartsuk fel egesz DC-t amig az emberunk magahoz ter. Ez itt kerem igy szokas.

Utolso pontkent emlitem, de nem azert mert legkevesbe fontos: a metro jegy/berlet arat. New York-ban egy ut ara (tavaly) 2 dollar volt. Ez azt jelenti, hogy amikor lementel a metroba ervenyesitetted a jegyed es amig fel nem jottel addig mehettel vele. Kilepeskor nem kellett a jeggyel semmit csinalni. DC-ben nem igy van am! Bemesz a kapun, lehuzod a jegyed, ami regisztralja hogy melyik allomasnal jottel be a rendszerbe. Aztan amikor feljossz akkor ismet lehuzod ami regisztralja hogy hol jottel ki a metrobol. A tavolsagtol fuggoen fizetsz. Tovabba New York-ban van havi berlet (amivel annyiszor utazol amennyiszer akarsz), DC-ben nincs.

Tudom, Houston-ban meg van egy db (felszini) metro, ami egy nagyon limitalt utvonalon kozlekedik... Na de ott meg nem lesznek elvarasaim ilyen szempontbol :-)

Na most mar jobban erzem magam, hogy sikerult kiirnom magambol a DC metro iranti frusztraciomat ... Koszonom hogy meghallgattatok :-)

5 comments:

  1. Pont ezt akartam irni a vegere, hogy Houstonban nem lesznek ilyen problemaid :)

    ReplyDelete
  2. jaaajjj...hát hol guvadt a szemem hol röhögtem....óóó...nem semmi. Houston jobb lesz. Akár PHX.Itt sincs földalatti. Meg egyáltalán tömegközlekedés is kevés. :):) És ez igy jó. :) Jajj hát tudom hogy szörnyü, de sok résznél megnevettettél ahogy leirtad a dolgokat. Hogy arra vár a fél város hogy az az egy szerencsétlen feléledjen ájultából :):) hát ez vicces tényleg.(amig nem nekem kell rá várni:):) ) Azt hinné az ember hogy ha már akkora eszeseknek gondolják magukat a város irányitói, akkor ésszerü közlekedési vonalakat alakitanak ki a lakók számára...:)

    ReplyDelete
  3. Niki: orulok hogy sikerult megnevettetnem. hidd el nekem minden reggel (es neha este is) sirhatnekom van emiatt. nagyon brutal tud lenni.

    ReplyDelete
  4. Mi pár hete voltunk a New york-i metróban és sikerült eltévednünk az első próbálkozásra.
    És valóban láttunk patkányokat, valamint borzalmas fülledt meleg volt.

    A bostoni metró meg nem is metró, csak egy föld alatt haladó villamos... de itt legalább a kocsik légkondícionáltak (gyakorlailag jegesre hűtik) az állomásokra meg jónéhány óriási ventillátort telepítettek.

    ReplyDelete
  5. Azért Niki megjegyzésében nem egészen értem, miért jó, hogy nincs tömegközlekedés.
    Én már azt is elég nagy bajnak tartom, hogy itt a greater Boston területén vasárnap nem jár a commuter train.

    Igaz, én nem tudtam elfogadni azt az itteni életmódot, hogy a szomszéd sarokra is autóval megyünk és a láb az legfeljebb sportolásra használható, de közlekedésre nem...

    ReplyDelete