Visit my photography website:

Visit my photography website: www.annagrovephotography.com

Tuesday, November 6, 2012

Amerikai Elnokvalasztas 2012

(Elorebocsatom hogy ez nem politikai bejegyzes lesz, inkabb csak leirom a sajat tapasztalatomat az amerikai elnokvalasztassal kapcsolatosan - a teljesseg igenye nelkul)

Ma, 2012. november 6-an, van az amerikai elnokvalasztas napja. Mivel ev elejen megszereztem az amerikai allampolgarsagot igy mar en is szavazhatok! Ha belegondolok eleg izgi ez azert....

OBAMA  VS.  ROMNEY

Igazsag szerint en mar tobb mint egy hete szavaztam.... :-)  Nem tudom Magyarorszagon van e ilyen, de Amerikaban van tobb olyan allam ahol a szavazonapot megelozo idoszakban is lehet szavazni. Ez egyreszt azert jo mert tobb ember elmegy igy szavazni, masreszt aki ebben a korai idoszakban megy valoszinu nem kell sorban allnia.

Igy egy hete szombat reggel, amikor Rob epp egy golf versenyen volt, en szepen felkeltem es bevezettem a belvarosba. Gondoltam kell majd kicsit sorban allnom igy is de legalabb lesz idom fotozni a sort illetve a szavazohelyetstb. "Csalodnom" kellett mert nem volt sor, sot vagy ket ember volt ott rajtam kivul akik epp szavaztak. Mondtam az ugyintezonek hogy ez lenne az elso szavazasom es o turelmesen elmagyarazta mit kell csinalnom, illetve hogy kell hasznalni a szavazogepet.

A szavazohely tobbnyire IGY nez ki. Negy labon allo kis asztalka rajta a szavazogeppel es mindez kisebb vagy nagyobb reszben korbekeritve. Ahol en szavaztam csak kicsit volt a gep eltakarva (kb mint az elobbi linken), de van ahol rendes fulke van a gep korul aminek a bejarata is eltakarhato fuggonnyel vagy epp nyitott en nincs fuggony. Maga a szavazas sokfele keppen tortenhet (Texas-ban meg az u"rbol is lehet szavazni keremszepen!!). Nekem olyan gepen kellett szavaznom amin gombokat kellett tekerni es megnyomni az 'enter' gombot amikor az altalam jelolt ember melletti kis negyzet szinezodott el (errol meg lentebb irok bovebben). Jo hosszu volt a szavazasi lap egyebkent. Kellett az elnokon kivul szavazni szenatorra, parlamenti kepviselokre, birokra stb... Erdekesseg hogy ha valaki csak demokrata vagy csak republikanus jeloltekre akar szavazni akkor nem kell mindenkire kulon kattintani hanem az elejen bejelolod a 'straight party' alatt hogy melyik partra szavazol es automatikusan az osszes demokrata/republikanus stb partjelolt bejelolodik .... Aztan ezek utan van par 'kezdemenyezes' amire igennel vagy nemmel kell szavazni, pl. parkfejlesztes, iskolak renovalasa stb... Persze minden allamnal mas szerepel ezeken a szavazolapokon, az elnokvalasztason kivul. A houston-i szavazolap (jo hosszu!!) ITT tekintheto meg.

Par kepet sikerult keszitenem a telefonommal de izgultam azert nehogy kitegyenek onnan :-)

Az en szavazogepem igy nezett ki.



A jobb oldalon talalhato 'select' karikat kell tekergetni ahhoz hogy a megfelelo kockaba ugorjon a kurzor. Azutan az 'enter' gombbal jovahagyni. Igy lepegetsz vegig a szavazolapon. A vegen a szavaztok osszesitve lathatoak harom oldalon keresztul. Az oldalak leptetesehez a 'next' gombot kell nyomogatni.



Miutan az osszes oldalt atnezted es nincs hiba akkor a 'cast ballot' piros gombot kell megnyomni es leadni a szavazatot.


 Miutan megnyomtad a piros gombot es szavaztal az alabbi uzenet olvashato...



Ma, a valasztasi napon mindenki a TV-t figyeli amely egesz este a valasztasokrol szol. Percrol percre kozvetiti hogy melyik allamban hogy all a szavazas. Az allamok egy resze demokrata masik resze republikanus. Viszont van par olyan allam amely un. 'swing state', azaz sosem lehet tudni hogy mi lesz az eredmeny. Ilyen peldaul Virginia, Ohio, es Florida.... Ezek (es meg par masik) allamon mulik vegul hogy ki lesz az uj amerikai elnok.

Egy erdekesseg, hogy szavazni elmeletileg este 7 vagy 7.30-ig lehet (allamtol fugg) de ha a sorban allsz ezen ido elott akkor ha a sor olyan hosszu hogy csak kesobb kerulsz sorra akkor meg mindig ervenyes a szavazatod. Viszont ha ejfelig nem kerul rad a sor akkor mar nem szavazhatsz.

Most este 10 ora van, de meg nem fejezodtek be a szavazasok (Amerikaban tobb idozona van) illetve a szavazat szamlalasok. Viszont picit Obama iranyaba billen a merleg jelenleg, de barmi lehet meg.


UPDATE:  az elozetes szamitasok alapjan...


Az Amerikai Egyesult Allamok 44. elnoke: BARACK OBAMA!!!


Obama beszede a kampany megnyerese utan:







4 comments:

  1. Én Neki drukkoltam!Örülök hogy újra megválasztották. :)

    ReplyDelete
  2. Eszembe jutottál ma, mert valahol azt olvastam, bizonyos államokban tilos lefényképezni a szavazólapot :)
    De ugye milyen jó érzés, mikor már szavazhatsz?

    ReplyDelete
    Replies
    1. igen, valoban jo erzes volt.... :-)
      es igen, feltem hogy lecsapnak ram mikozben sunyiban fotozgatok a telefonommal ... hihi

      Delete