Visit my photography website:

Visit my photography website: www.annagrovephotography.com

Sunday, November 4, 2012

Butternut Squash Soup + recept

Ezt a tipikusan oszi levest ma keszitettem es gondoltam megosztom veletek. Barmilyen tokbol elkeszitheto...

Butternut Squash Soup avagy Sutotok leves

Hozzavalok:

2 kozepes meretu tok (jelen esetben butternut squash)
1 nagy hagyma
oliva olaj
2 Tyukhusleves kocka (1 kocka per 1 liter viz)
2 L viz
So
Sok orolt bors
Curry por
keves szerecsendio por



Elkeszitese:

Vagd kette hosszaban a ket tokot, majd keresztben is vagd el oket (igy egy tok negy fele van vagva). Szedd ki a magokat es a szalas reszt egy kanallal. Tedd a nyolc cikket hejaval lefele a tepsibe. Elotte tegyel alufoliat ala es kend/fujd be egy pici olajjal a foliat. A sutot 375F-ra melegitsd fel es tedd be a tepsi tokot 1 orara sulni.

Amig a tokok sulnek, apritsd fel a hagymat es tedd oda sulni egy kis oliva olajon, vagy vajon. Amikor uvegesre atsult adj hozza kb masfel liter vizet (fel litert hagyj meg az eredeti ket literbol, ezzel kesobb tudod alakitani a leves suruseget) illetve ket leveskockat (kb 1 kocka per liter viz). Amikor megsult a tok, vedd ki a sutobol es hagyd hogy kicsit huljon. Ezutan kanallal szedd ki a sult tokot a hejabol es szedd bele a vizbe. Adj hozza sok daralt borsot. En szoktam bele tenni curry port es egy pici szerecsendio port is. Izles kerdese. So't is kell hozzaadni meg bar attol fugg mennyi vizet tettel a leveskockahoz. Szoval izlelgetni kell es utanasozni. Amikor felforr par percig meg fozd majd zard el a gazt. Ezutan botmixerrel (vagy amid van) turmixold ossze az egeszet. Viszonylag suru allagu legyen de ha tul suru akkor a felretett vizbol onts hozza. Kostold meg hogy kell e meg bele a fenti fuszerekbol tobb.

Talalaskor a tetejere piritott tokmagot szorok.

Termeszetesen a fentibol jo par adagra elegendo leves keszul. Igy en lefagyasztok adagokat amiket jo elovenni amikor nincs kedv vagy ido fozni.

Jo etvagyat!




8 comments:

  1. Sütőtök krémleves! :) Kipróbálom majd így is, mert akkor nem kell hámozni a tököt, ami elég nehézkes!
    Köszi, hogy megosztottad velünk! ;) üdv.

    ReplyDelete
  2. A "Butternut Squash" az a sutotok? Annyifele tok van itt Amerikaban hogy nem tudom melyiknek mi a magyar neve...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nos, utána néztem, így gyorsban: Tehát a Butternut Squash latinul Cucurbita moschata, és innen a wikipedia hu-n az alábbiak: Pézsmatök
      Cucurbita moschata Ismert sonkatök, bébitök néven is. A termés alakja jellegzetes, a kocsánytól távolabbi vége kiszélesedő. Húsa a magas karotintartalom miatt élénk narancssárga. Szinte kizárólag sütőtöknek használják, majdnem teljesen kiszorította az óriástök sütnivaló fajtáit.
      P.S.: Imádom a blogodat!! :)

      Delete
    2. hu koszi szepen hogy igy utananeztel. keresgettem en is egy listat amiben a tokfelek vannak leforditva de nem igazan talaltam jot.
      p.s. orulok hogy tetszik a blogom. honnan irsz?

      Delete
    3. Budapestről! :) Amikor elkezdtem blogokat olvasni a tiéd volt az első amire ráakadtam, és nem tudtam abbahagyni, amíg el nem olvastam az egészet, annyira megfogott!!!! Azóta csekkolom szinte minden nap, és persze már több Amerikáról szóló, illetve utazós, és aupair blogot elolvastam, mégis Te maradtál a kedvencem! :) Nagy vágyam kijutni, ezért is "falom" az információkat! Minden egyes szavadért ezer köszönet! :)

      Delete
  3. Az egyik nagy kedvencem :) Almát is szoktam bele sütni, nagyon finom.

    ReplyDelete
    Replies
    1. igen, lehet ezt a levest varialni a vegletekig. az almat szeletekben teszed bele vagy azt is beturmixolod?

      Delete
  4. Turmixolni szoktam, de most a szeleteléssel jó ötletet adtál :)

    ReplyDelete