Visit my photography website:

Visit my photography website: www.annagrovephotography.com

Sunday, November 18, 2012

Kert projekt vagy amit akartok

Ajjaj ez egy veget nem ero projekt, hol is kezdjem? A haz amit vettunk egy varosi viszonylatban jo meretu hatsokerttel jott. Vegulis egesz rendben volt nem kellett hozzanyulni, de megis mi megtettuk.....

A fo indok egyreszt az volt hogy kellene egy kis kertecske amiben zoldseget es gyumit tudnant termeszteni. Tenyleg nem nagy csak egy 4x8 lab nagysagu. Mivel hazakkal vagyunk joreszt korulveve igy csak itt ott kapunk egy kis napot igy ki kellett valasztani azt a helyet amely a legtobb napfenyt kapja. Igenam, de ott epp kolapok voltak lerakva. Plusz szerettunk volna kerti butort kitenni... Ehhez a kolapokat fel kellett szedni az egyik helyre (ahova majda  kert megy) es atteni oda ahova a kerti butor kerul. Persze fogalmunk sem volt hogy kell ilyen kolapokat szepen letenni... vettunk rola egy konyvet :-) Amint az elso negyes kollazson lathato kiviteleztuk a tervet. A bal also kockan lathato hova terveztuk a kertet epiteni.



Szepen megvettuk a kellekeket: fat, foldet, tapot, illetve a palantakat es kulonfele magokat. Tettunk a kertbe magokat illetve palantat:  kulonfele paradicsom, paprika, uborka, eper ill. fuszernovenyek. Aztan mindez egesz gyorsan novekedesnek indult - nagy oromunkre. Illetve a madarak es egyeb ragcsalok nagy oromere is ezert halot kellett tenni a kiskert kore es fole. Igenam, de par het mulva a nyavalyas paradicsom noveny kinotte a halo magassagat igy Rob-nak meg kellett azt magasitania (alabbi kepsor utolso kepe).


Aztan jott is egy kis termes aminek ugy orultem ... Volt par szem eper, cseresznye paradicsom, banan-paprika, bazsalikom stb... ebbol ha nem is laktunk jol de jo volt sajat termest enni. Vartuk hogy majd mennyi termes lesz meg ha mar ilyen hamar volt egy kis termes...



Aztan sajnos nem igy lett.... Jott egy nagyon esos idoszak itt Houston-ban. Esett ket heten keresztul minden nap. De nem kicsit hanem szakadt szinte allandoan. Na az betett a kertnek. A fele kirohadt a masik felet pedig sajnos elleptek az alabb lathato gusztustalan hernyok. Hatalmasak voltak kb 8 cm hosszu es fel cm vastag!! Fujj! Egy darabig meg 'etettuk' oket aztan ugy dontottuk ezt a csatat elvesztettuk.... Miutan visszajottunk a South Padre Island-i nyaralasbol nagy csalodottan lebontottuk a kertet, azaz a hernyotenyeszetet :-(


A kert helye uresen tatongott es a kerti butort sem nagyon tudtuk hasznalni mert az ido vagy tul meleg es paras volt, vagy pedig esett mindig az eso... plusz rengeteg volt a szunyog. Kozben a kolapok a sok eso miatt kicsit kimozdultak a sikegyenesbol. Ekkor jott az otlet hogy mi lenne ha epitenenk egy fa teraszt. Olyat ami csak vagy 20 cm-rel van a fold szintje felett. Termeszetesen gozunk sem volt ismet hogy hogyan is kell egy ilyet felepiteni...

Mondjuk annyibol szerencsenk volt, hogy Rob epitesz, igy legalabb szamitogepen szepen megtervezte az egeszet. Ezzel meg nincs is baj, de ki fogja kivitelezni a dolgot? Na akkor menjunk megint a konyvesboltba egy ujabb konyvert :-)

Ekkor kezdetet vette a tobb hetvegen at tarto kotelezo testedzes.... Rob-nak legalabbis. Eloszor is fel kellett szedje szinte az osszes kolapot es egyenkent atcipelni es felhalmozni egymason a haz melletti reszen. Aztan 12 nagy godrot kellett asnia az agyagos (!) foldbe (mindezt elozetes szamolgatasok utan). A godrokbe ment a 8 lab hosszu (es baromi nehez) tarto oszlop amit elosszor meretre kellett vagni. Egy masik hetvegen a cementet keverte be es ontotte a godrokbe az oszlopok kore. Persze kozben par zuhi is jott igy takarni kellett a terepet hatalmas vizlepergeto foliaval. Vegul aztan csak sikerult a cementet beonteni minden godorbe es lezarhatta azokat folddel.


Ezutan jott megint a vegelathatatlan mericskezes, fureszeles, kalapalas.... en pedig csak remenykedhedtem hogy mind a tiz ujja megussza a dolgot.

Szerencsere a szomszedok nem akadtak ki, vagy legalabbis nem szoltak egy szot sem :-)


Es vegul mult hetvegen elkeszult a nagy mu!!


Az also kep panorama foto ezert gorbul (egyebkent teglalap alapot kell elkepzelni).

Mostmar 'csak' ki kellene talalni hogy 'rendezzuk' be a terasz (deck) koruli reszt. Persze sok zoldre, viragra stb-re gondolok, de azert dzsungelt nem szeretnek. Illetve a kolapok egy reszet is le akarjuk rakni egyfajta 'jardakent'. A panorama kepen ugy tunik hogy keves hely van a deck korul de azert picit tobb van mint ahogy latszik. Mar kitettuk a kerti butort egyebkent ra .... Sajnos varnunk kell hat honapot a fa pacolasaval, sokkal szebb lesz majd ha mas szine lesz.

Szoval ez volt Rob masfel honapos nagy projektje. Hamarabb is kesz lett volna ha nem csak hetvegenkent tud rajta dolgozni. Teljesen egyedul csinalta az egeszet ... Mondta is hogy de jo lesz ha mar nem fog mindene fajni :-)

Kozben mar egy masik munkaba kezdett most hetvegen amirol majd  a kovetkezo bejegyzes szol majd...

4 comments:

  1. Replies
    1. azert gondolom te mint nagy ezermester at tudod erezni mit kuzdott ezzel Rob.... ez volt neki az elso, de szerintem egesz jol allta a sarat.

      Delete
  2. Szuper, gratulálok! Mi amikor vettük a házat nagy kertet akartunk hozzá, meg is kaptuk, szerencsére szépen ki volt már alakítva...de így is alig bírjuk, sőt nem is bírjuk magunk fenntartani... Itt is hasonló lehet a helyzet mint felétek, kihasználni nem igazán tudjuk az időjárás miatt. Most november közepén a 2O fokban mondjuk nem olyan rossz. És mi sajnos nem vagyunk ezermesterek, pedig a ház körül elkélne az ügyes kéz. A garázs szépülést is irigykedve néztem!:) Ügyesek vagytok!

    ReplyDelete
    Replies
    1. koszi szepen. hat probalkozunk aztan majd meglatjuk mi lesz. jo lenne mar szepiteni mert igy nagyon csupasz.

      Delete