Visit my photography website:

Visit my photography website: www.annagrovephotography.com

Sunday, June 3, 2012

Szuperhold es Napfogyatkozas 2012

Ebben az evben ket fontosabb csillagaszati jelenseget is sikerult (maramannyire) lencsevegre kapnom, raadasul mindketto majus honapban volt. Az egyik ilyen az un. szuperhold jelenseg volt, amikoris a hold a legkozelebb van a foldhoz ezaltal nagyobbnak tunik mint altalaban. Ez majus 5-en volt.

Sajnos nem talaltam tul jo helyet a fotozashoz igy csak ennyire futotta. Tulajdonkeppen ebbol a szemszogbol nem tunik nagyobbnak egy atlag holdnal szerintem... Mindegy a kep igy is bekerult a Houston Press-be :-)


A szobor pedig Samuel Houston szobra, aki nem jott volna ra azonnal a kapcsolatra, rola neveztek el Houston varosat... Aki picit tobbet szeretne megtudni Sam bacsirol annak meg annyit hogy o egy politikus es katona is volt egy szemelyben. Amikor meg Texas allam nem volt az USA tagallama akkor ketszer is volt Texas elnoke (az elso es a harmadik elnok). Miutan Texas belepett az USA-ba o volt Texas szenatora, kesobb governor-ja. A szobor meg annyibol erdekes egyebkent hogy ez a legnagyobb magaban allo szobor amit amerikairol ezidaig keszitettek.


Na es akkor jojjon az a bizonyos napfogyatkozas, ami 'annual eclipse' nevre hallgat. Megpedig azert mert a hold nem teljesen takarja el a napot. Ez azert van nem mert a hold valamivel kisebb innen mint a nap, igy egyfajta gyurut kap maga kore. Ez a fogyatkozas majus 20-an volt es csak bizonyos savban volt lathato a foldrol. Amerikaban is volt olyan hely ahonnan lehetett latni amikor a hold teljesen a nap ele er... nalunk sajnos csak annyit lattunk amit az alabbi fotoimon lattok. Mire elerte volna 'gyurus' mivoltat addigra sajnos lement a nap. Azert igy is tetszett. Itt sem keszultem ra kulonosebben a fotozasra mert azt hittem itt nalunk semmit nem lehet majd latni. Aztan nagy hirtelen meglattam hogy azert valamit csak van ekkor rohantam a gepert... :-)




2 comments:

  1. Nagyon jo fotok lettek.

    Kovetkezo feladat: Venusz atvonulas.

    ReplyDelete
  2. koszi ribizli. a Venusz atvonulast azt hiszem meghagyom a csillagaszoknak :-)

    ReplyDelete