Ma az ujevkor szokasos lencsefozeleket foztem meg.
Hozzavalok:
1/2 kg lencse
3-4 ek olaj
1 kis fej hagyma
1 cikk fokhagyma
3 baberlevel
Sargarepa felkarikazva
Fustolt parasztkolbasz vagy virsli felszeletelve (de elhagyhato)
Elkeszitese:
En a lencset nem szoktam egy nappal korabban beaztatni. Az itteni lencse ugy tunik hamarabb puhul. Megmosom es beaztatom kb fel orara. Kozben osszevagom a hozzavalokat (hagyma, fokhagyma, repa, kolbasz/virsli).
Felteszed a lencset foni vizzel, soval, vegetaval (vagy husleves kockaval), baberlevellel, sargarepa karikakkal, valamint egy fej apritott fokhagymaval. Ezt hagyjuk foni, amig a lencse es a repa puha nem lesz. Idonkent ellenorizni kell nehogy tul puhara fojon. Hozzaadjuk a felkarikazott fustolt parasztkolbaszt vagy virslit. En szeretem utolag olajon megsutni inkabb a kolbaszt es a tetejere tenni talalaskor de Rob ugy szereti ha belefozom....
Amikor mar majdnem puha a lencse, hagymas-paprikas rantast keszitek: 1 kisebb fej hagymat felapritok es olajon megdinsztelek. Hozzaadok harom evokanal lisztet es kis kevergetes utan a paprikat is. Vigyazni kell nehogy leegjen a paprika mert az eleg kellemetlen izu. Ezert a paprikaval csak par masodpercig kavarom a rantast mar... ekkor hozzaadom a hideg vizet aprankent, elkavarjuk simara. Ha esetleg becsomodna akkor lehet turmixolni a rantast es utana beleonteni a levesbe. Osszerottyantjuk, majd miutan elzartuk egy kis tejfolt kavarunk ki a leves vizevel kulon talkaban es amikor szepen felvegyult a tejfol a le'vel akkor azt visszaontjuk a labasba es elkeverjuk. Lehet talalni.
Friss kenyerrel a legjobb!
ui: egyebkent pedig beteg vagyok mint a kutya. Tele van a tudom trutyival, alig kapok tole levegot... szoval jol kezdem az uj evet.
Jobbulást!
ReplyDeleteMielőbbi gyógyulást kívánok!
ReplyDeleteMarianna
Szia! Nagyon tetszik az oldalad, ha gondolod nézz be hozzám is! Én még csak most kezdtem a blogolást.
ReplyDeletewww.jellemzo.blogspot.com