Visit my photography website:

Visit my photography website: www.annagrovephotography.com

Saturday, June 19, 2010

Kresz vizsga

Hajnali ot orakor arra ebredtunk, hogy valamelyik szomszednak nem all le az ebreszto oraja. Egy oran at hallgattuk mire abbahagyta. Valoszinuleg elutaztak nyaralni es elfelejtettek a csorgoorat leallitani. Remeljuk nem igy kelunk minden nap egy hetig.

Kilenckor erkeztunk a kresz teszt helyszinere az Annapolis varosaban levo MVA epuletbe. Meg elozo este osszekeszitettem egy rakas igazolast es annak biztos tudataval hogy minden papir nalam van bealltunk a sorba. Ramkerul a sor, ugyintezo keri az iratokat... Szemelyi igazolvany? Megvan. TB kartya? Megvan. Expressz postaval kuldott szovetsegi, allami vagy varosi szervtol a lakcim igazolasa vegett? Megvan. Kell megegy igazolas a lakcimhez.... Adok egy banki levelet boritekostol. Azaz, nem ketseges hogy eredeti. Kinyitja a ficko.... hat ezt nem fogadhatja el mert nincs rajta pecset es alairas es hogy egyebkent is bankszamla kivonatot hozzak inkabb. Nem akartunk hinni a fulunknek. Volt nalam minden csak epp az nem.

Na loholas a bankba. Meg szerencse hogy valtottam bankot egy honapja mert ha maradok a Chase banknal akkor most gondban lettem volna. Azoknak ugyanis Maryland allamban nincs fiokja igy idobe telt volna postan megkapni a kert kivonatot. A TD Bank viszont hetvegen is nyitva van (meg vasarnap is!) igy sikerult beszerezni a kert dokumentumot. Rohanas vissza az MVA-hoz. A ficko melletti igen mufurc nohoz kerultunk ezuttal. Nezi a papirjaimat. Erre fennakad azon hogy a lakcim igazolasomhoz hozott express level nem jo. Na ekkor mar kezdtuk elvesziteni a turelmunket... Mondtuk, hogy a masik ugyintezo elfogadta azt a dokumentumot es csak a bankszamla kivonat volt a gond. Igy atkerultunk megint a ferfihoz aki igy mar mindent rendben talalt szerencsere. Megkaptam a sorszamomat ami egyebkent a 113-as szam volt es vartam hogy szolitsanak tovabbi ugyintezesre...



Kb 10 perc mulva kiirodott a szamom a monitorra es egy eleg semmi ugyintezo nohoz kerultem. Kezdte azzal, hogy keri az irataimat... adom neki azokat amiket mar korabban 'jovahagytak' a kollegai. Azon felul kerte meg az utlevelemet es a hazassagi papirt. Tovabba kerdezi, hogy van e meg egy hivatalos papirom a lakcimet illetoen. Gyorsan elohuztam meg egy papirt ami nalam volt a banktol... erre azt mondja hogy nem megfelelo mert a banktol mar van a szamlakivonat es nem lehet ketto ugyanarrol a helyrol. Tiszta rohej!! Azt hittem kesz ennyi nem fogok tudni ma vizsgazni. Ekkor szerencsere megkerdezte hogy Rob a ferjem e mert ha igen akkor elfogadja az o jogsijat mint dokumentaciot hisz azon rajta van a cimunk. Megkonnyebultunk! Ezutan jott a fotozas es a latasvizsgalat. Persze a holgyike olyan gyenge volt hogy eluszott minden adat es ketszer kellett bevinnie mindent. Ja es megkerdezte hogy hordok e kontaktlencset vagy/es szemuveget.... Khm, nezzen mar ram! Ennel vastagabb fekete keretes szemuveget mar nem talalni a boltban :-) A, mindegy. Vegul csak sikerult bejutnom a vizsgaterembe.

A teremben volt egy ember aki felugyelte a vizsgat illetve adta a jogosultsagot a gephez. En a kettes gepet kaptam. 15 perc all rendelkesre 20 kerdes megvalaszolasahoz. 20 kerdesbol 17 valasznak jonak kell lennie. A szamitogep erintokepernyos es negy valasz kozul kell a helyeset kivalasztani. Nekem kb 5 (na jo kb max 8) percbe telt a teszt. 17 kerdes utan megadta magat a gepem mert mindre jo valaszt adtam. Igy az utolso harmat mar nem kerdezik meg ugyebar, mert nincs ertelme. Szoval 17-bol 17 helyes valaszom volt :-)

Ezutan megint varni kellett amig hivjak a sorszamomat. Ekkor vegre kiadtak a tanulo jogsimat (kitoroltem par adatot az alabbi kepbol).



Kilenc honapig ez a tanulo jogositvanyom lesz. Ezzel egyedul nem vezethetek. Kilenc honap utan megyek majd autovezetesi vizsgara es ha az megvan akkor kapom a felteteles jogositvanyt. Addig otthoni kocsin tanulgatok vezetni illetve ossz-vissz HAT ora van eloirva tanarral. Minden szabalysertes ujra inditja a kilenc honapot. A felteteles jogsit egy evig kell hordani. Ez alatt ugyanaz a szabaly ervenyes a szabalyserteseket illetoen. Felteteles jogsival a 18 even alattiakra van par szabaly ami ram nem vonatkozik ugyebar. Az egy ev eltelte utan kaphatok rendes jogositvanyt. Ez Maryland allamban a rendszer.

Egyebkent sok erdekesseget tanultam az autosiskolaban es a kresz konyvbol. Itt peldaul lehet piros lampanal jobbra fordulni elsobbseg adas utan. De vannak olyan tablak is amik otthon nincsenek.

2 comments:

  1. Gratulálok! Gyakorolj szorgalmasan és mindig inkább lassan vezess (amivel majd az őrületbe kergeted Robot, de ne érdekeljen :).

    ReplyDelete
  2. koszi szepen. egyelore ketszer vezettem Rob-bal de csak kb 5-5 percet ... es ott ahol nem volt csak egy-ket kocsi.

    ReplyDelete