Visit my photography website:

Visit my photography website: www.annagrovephotography.com

Saturday, July 17, 2010

A hatalmas molylepke esete...

Ma reggel egy hatalmas molylepke volt a bejarati ajtonk mellett. Nem tulzok tenyleg oriasi volt, kb ket okolnyi nagysagu. Raadasul szo"ro:s is volt, szoval nem keltett valami vonzo benyomast. Lefotoztam, de attol feltem kozben ramrepul vagy ilyesmi. De semmi.





Aztan kihoztam Bailey-t hatha akkor megmozdul... Sot azt hittem, hogy Bailey majd teljesen odaig lesz tole es majd valami jo kis hajkuraszast latok. Csalodnom kellett, mert Bailey-t nem erdekelte kulonosebben a csodabogar.


Meg ra is ult!!



Inkabb a fecskekkel volt elfoglalva akiknek van egy feszke a folyoson. Azokat akarta inkabb megfogni.

Vegul mondtam Rob-nak, hogy valahogy tuntesse el onnan a lepket nehogy valaki rataposson. Jo hosszu kort elhetett meg nem akarom, hogy ugy vegezze. Rob megprobalta ratenni egy reklamujsagra, hogy ugy vigye le az erdos reszre a haz hata moge. Nem volt konnyu, de negyedik kiserletre sikerult. Amikor repdesett a szarnyaival akkor vettuk eszre, hogy milyen nagy a teste. Nem lehet konnyu egy olyan nagy testet lepkeszarnyakkal cipelni.



Par perc mulva kineztunk az erkelyrol, hogy ott van e meg a mohas reszen ahova Rob tette, de mar csak hult helyet talaltuk. Nem tudom hogy repulhetett el ilyen hamar hisz amikor Rob noszogatta meg sem akart mozdulni. Az is lehet hogy bemaszott az erdobe. Na mindegy lenyeg, hogy nem lep ra senki. A mai jo cselekedetunk ezennel letudva...


UPDATE!!!

Utana neztunk a neten, hogy megis mifele fajta csodabogarral volt dolgunk. Kiderult, hogy ez az un. Regal Moth vagy latinul a Citheronia regalis - azaz a Fejedelmi Molylepke. Itt tovabbi kepek lathatoak.

A Wikipedia szerint ez a fejedelmi molylepke, mas neven a kiralyi dios moly amelynek hernyojat hikori-fa szarvu ordognek hivjak. A felnott lepke szarfesztavolsaga 9.5 es 15.5 cm kozott van. Ez a molylepke a fejlodese minden szakaszaban lenyugozo teremtmeny. Diofa, hikori-fa es meg sok mas fa levelein kelnek ki majd miutan hernyova fejlodnek a fak leveleit eszik. Amikor eljon a begubozas ideje akkor lemasznak a farol es befurjak magukat a foldbe. Itt akar ket telet is kibirnak. Ekkor kimasznak a foldbol es hatalmas molylepkeve fejlodnek. Nyar kozepen toltik be lepke alakjukat. A kifejlodott lepkek kb egy hetig elnek mivel a szajnyilasuk igen picike es emiatt nem kepesek elegendo taplalekot magukhoz venni igy elpusztulnak.

A hernyo allapotrol kepeket a wikipedia oldalon lathattok.
Na most is tanultunk valalmit....

2 comments:

  1. Sikítanék, mint az őrült... (de itt is van férfi a háznál, aki megmentene). De ez nem igazán molylepke :), ugyan nem vagyok dévidetenboró, de nagy, színes, és nem a ruhád rágja...

    ReplyDelete
  2. na szoval.... utana neztunk mi enne a lepkenek... es kepzeld hogy molylepke es nem is akarmilyen :-) irtam update-et a post-hoz olvasd el

    ReplyDelete