Visit my photography website:

Visit my photography website: www.annagrovephotography.com

Sunday, February 20, 2011

Chinese mother

Miota megkaptam Rob-tol a nook color-t (mult heten) azota mar a masodik konyv felenel jarok :-) Nem tudom ismeritek e a 'Battle Hymn of the Tiger Mother' cimu konyvet? A szerzo Amy Chua a Yale egyetemen jogasz professzor. O kinai a ferje amerikai, ket tizeneves lanyuk van. Amy szulei Kinabol telepultek at, Amy mar itt szuletett Amerikaban.

A konyvben arrol ir, hogy miben kulonbozik az un. Chinese mother (kinai anya) es a Western mother (nyugati anya). Chinese mother alatt nem csak a kinai anyakat erti am, hanem mindazon embereket, legyen az no vagy ferfi, aki nagyon szigoruan neveli a gyereke(i)t. Ugyanigy Western mother alatt ert minden olyan szulot akik lazan fogjak a gyereke(ke)t. A konyvben tulajdonkeppen a sajat eleterol ir, illetve arrol hogy o es a ferje hogyan nevelte kinai szellemben a ket lanyukat.

Ez a fajta gyerekneveles nagyon nagy szigorra epul. Ezert van az, hogy a legtobb kinai sikeres. Sokbol valik peldaul hires klasszikus zenesz, jo nevu egyetemen professzor, matekzseni, kutato stb.

A konyv elejen erdekes dologra vilagit ra a bevandorlokkal kapcsolatosan. Igaz, o a kinaikra vonatkozoan irja, de szerintem igaz mas nemzetiseguekre is. Azt irja, hogy az elso generacios bevandorlok altalaban nagyon szegenyen erkeznek, a semmibol kell valamit teremteniuk. Kuporgatnak, minden penzuket a gyerekre koltik, azaz annak tanulasara. A gyerekkel szigoruak, az anyanyelv tanulasat megkovetelik, valamint egy hangszer magasszintu elsajatitasara kotelezik. A gyerektol maximalis tiszteletet kovetelnek es kapnak. Oreg korukban a gyerek a szuloket magahoz veszi minden tovabbi nelkul, ez az elfogadott. A masodik generacio a mar ott szuletett gyerek. Ok meg altalaban szigoruan vannak fogva, mint ahogy az elobb leirtam. Bar teny, hogy ok mar Amerikaban szulettek igy latjak, hogy a barataik hogyan vannak nevelve, mi van megengedve nekik. Tehat itt mar akar lazulhat a szigor, de a szuloktol fugg hogy valojaban lazul e. Amy masodik generacios kinai. Harmadik generacios leszarmazottak az o ket lanya. Normal esetben a harmadik generacios gyerekek mar teljesen amerikanizalodnak, azaz a szulok mar western mintara nevelik okat. Amy ettol a mintatol szeretett volna elterni mikor ugy dontottek a ferjevel, hogy kinai mintara nevelik lanyaikat.

Ime par dolog, amiket a lanyaik nem tehettek meg ellentetben egy tipikus amerikai gyerekkel ellentetben:

  • nem aludhattak masnal
  • nem mehetettek ki jatszani
  • nem lehettek az iskolai jatszokor tagja
  • nem nezhettek tv-t
  • nem jatszhattak szamitogepes jatekokkal
  • nem valaszthattak hobbit maguknak (az anyjuk valasztotta a zongorat es a hegedut nekik)
  • 5-osnel rosszabb jegyet nem hozhattak haza
  • nem lehettek elsonel rosszabbak barmely tantargybol az osztalyban, kiveve testneveles es szineszkedes
  • nem jatszhattak mas hangszeren mint a zongora vagy a hegedu
A konyvben vegigkovethetjuk hogyan neveli Amy hihetetlen szigorral a ket lanyt egeszen azok serdulokoraig. Es mint az lenni szokott, a nagyobbiknal meg ugy tunik meg tudta kovetelni mindazt amit a Chinese mother szerep megkovetel, de a kisebbiknel mar egyre kevesbe.

Egy pelda arra, hogy milyen mennyisegben kovetelte meg toluk a zongora es a hegedu gyakorlast: iskola utan egyenesen haza kellett jonniuk es nekiallni zongorazni illetve hegedulni (egyik ezt masik azt). Na de nem heti ketszer 30 percet hanem minden nap vagy 5 orat meg iskola utan!!! Hetvegen is. Sot ha nyaralni mentek akkor is minden nap 5-6 orat gyakoroltatta oket. Mindig leszervezte hogy legyen egy zongora gyakorlas celjabol a kozelben. A hegedu nem volt gond, hisz azt tudtak magukkal vinni. Egy fejezet a konyvben egyebkent Budapestrol is szolt!! A ket lany az Operahaz-ban jatszott vagy ket eve....

Amerikaban nagy hozongest valtott ki az iras termeszetesen, hisz itt a gyerekek uraljak a csaladokat. Nekem tetszett a konyv, ugyan nem ertek mindenben egyet a konyv irojaval, de ajanlom olvasasra a konyvet. Ugy latom Amy jocskan tullott a celon de valahol az arany kozeputat kellene megtalalni a Chinese es a Western modszer kozott....

Ha erdekel valakit itt van par link ingyenes e-konyvekhez:

http://www.planetebook.com/

http://manybooks.net/

http://www.feedbooks.com/

http://www.barnesandnoble.com/u/Free-eBooks/379001668/?cds2Pid=35949&linkid=1680999

http://www.epubbooks.com/

2 comments:

  1. Igen, az arany középút a lényeg! Mindkét oldal erősen szélsőséges.
    Neveléstörténetet tanulva a főiskolán azért átláttam valamit: SOHA az elmúlt évezredek alatt nem volt ilyen semmirekellő a gyermeknevelés, mint a jelenben. Jó, volt idő, mikor emberszámba se vették a gyereket, az is túlzás, de a mai liberalizmus - ami nyugatról jött - pusztítóbb mindennél.
    Ezt olvastam minap egy könyvben:
    "A társadalmat családok alkotják, és ezért az olyan, amilyenné a családfők formálják. A szívből "indul ki minden élet" (Péld 4:23); a társadalom, az egyház és a nemzet szíve pedig a család. A társadalom jóléte, az egyház eredményessége, a nemzet virágzása az otthon befolyásán múlik.
    A társadalom jövőjének felemelkedését vagy romlását a körülöttünk felnövekvő ifjúság szokása és erkölcse határozza meg. Ahogyan az ifjúságot nevelik, ahogyan gyermekkorukban az erényre, az önuralomra, a mértékletességre formálják jellemüket, olyan lesz befolyásuk a társadalomra. Ha felvilágosulatlanok és fékezhetetlenek, s ennek eredményeképpen akaratosak, étvágyukban és szenvedélyeikben mértéktelenek, akkor olyan lesz jövőbeni befolyásuk a társadalom alakításában. Az a közösség, amellyel az ifjak most barátkoznak, az az életmód, amit most kialakítanak, és az az elv, amit most magukévá tesznek, sok évre előre jelzi a társadalom állapotát. "
    http://www.adventista.hu/egwhite/honlap/bo/1.htm

    További jó olvasást :))), legalább hasznosak az utazás unalmas percei!

    ReplyDelete
  2. Ja, ez a könyv jó száz éve íródott (válogatás)

    ReplyDelete