Visit my photography website:

Visit my photography website: www.annagrovephotography.com

Friday, January 20, 2012

"If Hungarian was a drug, it would be magic mushrooms"

Kicsit nagykepunek tunnek a videoban szereplo fiukak, de azert jo hallani hogy a magyar micsoda egy szuper nyelv :-))) Ja es ha mar annyira de annyira nagy nyelveszek a sracok legalabb a Budapest szot rendesen ejthetnek. Na de nem kotekedem.....

Ime a felvezeto szoveg a videohoz attol aki a videot keszitette:

"Ha valaki angolul szól hozzám némi akcentussal, azon nem szoktam meglepődni. Egy világnyelvet sok nemzet használhat, nincs ezzel semmi baj. Annál inkább meglepődöm viszont azon, ha angolul kérdezek és magyarul válaszolnak, angol akcentussal.

Egyik este biliárdozni szerettünk volna egy barátommal, de az egyetlen asztal foglalt volt a helyen, ahova mentünk. A két srác, akik játszottak, angolul beszéltek egymással, így én is angolul fordultam hozzájuk, hogy a következő körben beszállnánk a játékba. Értelemszerűen angolul is válaszoltak, hogy persze, majd szólnak a végén. Akkor lepődtem csak meg nagyon, amikor odajöttek az asztalunkhoz, és azt mondták: Gyertek játszani!

Owen és Sul két londoni srác, akik nyelvészetet tanultak Angliában, de úgy érezték, hogy a klasszikus, latin gyökerű nyelvekben nem találnak elég kihívást. Kedvenc tanárukhoz fordultak hát, aki azt mondta lelkes diákjainak: Tanuljatok magyarul!

És hogy miért? George Bernard Shaw, ír drámaíró (tehát az angolszász kultúra képviselője) az amerikai CBC-csatornának adott interjújában azt mondta: „Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az érzelmek titkos rezdüléseit."... "

3 comments:

  1. Olyan jó érzés, amikor valaki ilyen szépen fogalmaz az anyanyelvünkről, mint ahogy Shaw is és ezek a fiúk is tették!

    ReplyDelete
  2. Ezt jó volt hallgatni, olvasni...:-))

    ReplyDelete